De Volmaakte Verdwijning.
(Derwent Christmas)
Ik vond het een leuk en spannend boek. Ik denk
ook dat ik meer van literaire thrillers hou dan van romans. Ik vond dit boek
spannender dan de vorige 2 boeken, en daardoor vond ik het ook leuker.
Samenvatting:
De structuur
van de roman heeft twee verhaallijnen die afwisselend in de even en de oneven
hoofdstukken wordt uitgewerkt. De oneven hoofdstukken gaan over het heden. In
de even hoofdstukken wordt het verleden uit de doeken gedaan.
In deze samenvatting heb ik ervoor gekozen om de lijn van het verleden als één geheel te presenteren en daarna de lijn van het heden. Dat maakt het voor de lezer van de samenvatting wel heel wat eenvoudiger.
De lijn van het verleden
Wilfred Visser is dertien jaar oud, wanneer hij van zijn vader een zwarte dokterstas krijgt. Hij krijgt die omdat hij goochelaar wil worden. In de tas kan hij mooi zijn goochelspullen opbergen. Zijn oom Nolan wil hem heel graag helpen met de ontwikkeling tot goochelaar. Hij maakt zelf goocheltrucs en installaties die voor illusionisten van belang zijn. Hij heeft meer invloed op Wilfred dan zijn vader. Die is daar in het begin nog wel eens jaloers op. Zo krijgt hij van zijn oom een camera, waarmee hij zijn oefeningen kan vastleggen.
Wilfred moet van zijn oom namelijk erg hard oefenen om zijn vingervlugheid echt onder de knie te krijgen. Hij moet ook alle basisregels leren onthouden. Een daarvan is dat je nooit het geheim van een truc vertelt. Hij wordt een keer door zijn vader uitgenodigd om de fabriek (die maakt schuurpapier) te bezoeken en dan komt hij er pas achter dat zijn vader de directeur van de fabriek is. Die heeft het nooit nodig gevonden om dat te vertellen aan zijn zoon. Hij doet ook alsof dat heel gewoon is.
Oom Nolan begeleidt Wilfred ook naar het NK-goochelen, Zijn vader gaat/mag niet mee. Hij moet daarna (hij wordt natuurlijk kampioen) ook een assistente hebben en dan komt zijn moeder op de proppen. Hij wil dat eigenlijk liever niet, maar Nolan vindt het eigenlijk geen slecht idee. Er komt echter maar één sollicitatiebrief en die is van zijn moeder. Zo heeft zijn moeder in die zeventiger jaren ook een baantje. In de roman komt enkele keren naar voren hoe vrouwen in die tijd moeten worstelen om als ze getrouwd zijn een baan te krijgen.
Zijn moeder functioneert op het toneel prima. Van haar komt ook het idee om tijdens de voorstelling niet meer te praten en uit te leggen wat hij aan het doen is. Muziek is een betere begeleiding voor de act dan verklarende uitleg. Maar dan vindt Nolan dat Wilfred eigenlijk een theatershow moet hebben en dat er dan een ander soort assistente (jonger en aantrekkelijker) moet komen. Er meldt zich een tweeling aan: Paulette en Mirianda. Er wordt eerst in de roman meegedeeld dat alleen Paulette wordt aangenomen, maar dan onthult Wilfred later dat ze beide zussen in dienst hebben genomen. Op die manier ontstaan er namelijk meer mogelijkheden om verdwijntrucs te hanteren: ze lijken immers als twee druppels water op elkaar. Maar voor het bewaren van het grote geheim moet Mirianda van het “toneel” verdwijnen. Ze doen alsof ze naar Australië gaat en daar zal blijven, omdat ze een vriendje heeft ontmoet. In werkelijkheid meet ze zich een alter ego aan: ze verblijft nooit in hetzelfde hotel als de andere twee; haar ouders weten ook niet beter dan dat ze naar Australië is gegaan. Paulette bezoekt ook de ouders van Wilfred. Ze kan prima acteren, huilt en ze weet op die manier geld los te krijgen om de theatershow te financieren. Ze huren een grote loods waar ze alle voorbereidingen gaan treffen. Tijdens de repetities bedenkt Paulette een artiestennaam voor Wilfred: Will Freedom. Ook wil ze hem verleiden, maar Wilfred geeft geen sjoege. Er wordt nauwelijks iets verteld over zijn lichamelijke leven. Het lijkt er enerzijds op alsof hij homoseksuele trekken heeft, anderzijds alsof hij helemaal niet in seks geïnteresseerd is.
Nolan stelt nog wel een contract op voor de verdwijn-act met de tweeling: ze mogen het geheim nooit bekend maken etc. Op aanraden van Paulette wordt hij uiteindelijk op non-actief gezet. Nolan was het ook niet eens met de nieuwe koers van het duo/trio (meer muziek tijdens de voorstelling en de artiestennaam Freedom). Wanneer ze een uitnodiging voor een optreden in Las Vegas krijgen, ontstaan er verschillen in ideeën van het trio. Er komt onenigheid: Amerika vergt meer spektakel, vindt Paulette. Freedom denkt dat het wel op een gewone manier kan.
Bij toeval ontdekt Wilfred een supertruc die zijn oom Nolan aan het maken is. Hij prent de gegevens over een verdwijnkist goed in zijn hoofd en gaat die later namaken. Het wordt een enorm succes in Las Vegas. Ze doen een slotact met een optreden van Al Capone. Ze moeten zelfs hun opwachting maken in de show van David Letterman. Omdat dit heel belangrijk is voor hun carrière, moet hij een jubileumoptreden voor zijn eigen vaders fabriek afzeggen. Hij had beloofd voor zijn vader te komen optreden. Zo gewetenloos kan Will Freedom zijn.
Toch komt er na het succes ellende. De broer van de tweeling wordt ziek en hij wil nog één keer zijn zus in Australië spreken. Maar Will houdt hen aan het contract. Hij koopt wel een videocamera voor hen: zo kunnen ze een videoboodschap voor hem inspreken. Maar the show “must go on”. Wanneer bekend zou worden dat er een tweelingzus bestond, was het geheim van hun verdwijntrucs bekend geworden. Maar er komt opnieuw ellende, wanneer Wilrico sterft. De zussen willen de begrafenis bijwonen en dan zou het geheim ook ontdekt worden. Opnieuw bedenkt Will Freedom een plannetje. Hij laat de wisseltruc ook hier een rol spelen door een bloemistenbusje bij de begraafplaats te zetten en tijdens de begrafenis Pauline en Mirianda te laten wisselen. De vader van de tweeling komt daarna boos op Will Freedom af: hij maakt het verwijt dat Will zijn dochters van hem heeft afgenomen. Bij het graf ziet Will na de condoleance dat de beide zussen elkaar omhelzen. Het is voor het eerst dat ze samen weer in het openbaar verschijnen. Op dat moment denkt hij terug aan de begrafenis van zijn ouders. Door een noodlottig ongeval (een populier valt tijdens noodweer op hun auto) zijn ze samen om het leven gekomen. Hij erft van hen een vermogen. Tijdens de begrafenis had hij oom Nolan weer gezien. Die heeft begrepen dat Wilfred ooit de truc van hem heeft gestolen. Hij is er niet echt boos om, maar zijn opdrachtgever was dat wel.
De lijn van het verhaalheden
Will Freedom zit in Cannes (2006). Hij wil van zijn 50-jarige assistente Paulette af, maar durft dat niet tegen haar te vertellen. Ze zijn samen een maand in Cannes om bij te komen, maar zonder dat hij het vertelt, gaan ze weer terug naar Amsterdam. Ongeveer een jaar later zal hij de laatste theatervoorstelling van het seizoen doen in Leeuwarden. Hij zal haar aan het einde van de voorstelling ontslaan. Ze is 50 jaar en te oud geworden. Hij zal het per brief doen (de lafaard). Maar als ze de grote verdwijntruc aan het einde van de voorstelling doen, zit Paulette niet meer in de kooi: ze is nu echt verdwenen. De volmaakte verdwijning. Will Freedom valt daarmee eigenlijk door de mand. Hij is woedend, maar vooral vanwege het feit dat hij niet weet wat en hoe het is gebeurd. Na een paar uur zoeken, moet hij uit het theater weg. Een balletmeisje (Janna) wacht op hem en gaat met hem mee naar huis.
De volgende morgen kan Will het allemaal nog niet begrijpen. Hij wordt gebeld door de 75-jarige vader van Paulette en die is heel boos. Hij wil weten waar zijn dochter is, anders zal hij verhaal komen halen. Hij krijgt ook bezoek van de politie: ene rechercheur Weltink. De politie gelooft niet dat Will Freedom niet weet waar Paulette is. Tijdens het bezoek komt Janna in haar bh'tje opdraven. Dat werpt meteen een verdenking op Will. Die probeert nog steeds te achterhalen hoe Paulette heeft kunnen verdwijnen zonder dat hij iets gemerkt heeft. Janna assisteert hem bij het afpoeieren van journalisten. Er is namelijk veel media-aandacht. Later die dag belt Weltink om hem te vertellen dat er wel een lichaam is gevonden. Hij moet het komen identificeren. Bij het “lijk “aangekomen, zegt Will eerst dat het Paulette is, maar de inspecteur weet dat hij liegt. Het is het lichaam van Mirianda die zelfmoord heeft gepleegd door zich aan een boom te verhangen. Op dat moment wordt in de auto (verhaalheden) onthuld dat Will Freedom tweelingzussen in dienst had. Dat geheim moet sowieso bewaard blijven, anders is zijn toekomst als illusionist voorbij. Hij is bereid een prijs te betalen voor het te bewaren geheim. Weltink heeft er wel oren naar.
Will Freedom rijdt naar huis, maar bedenkt zich. Hij gaat naar een café waar een jongen hem herkent als bekende Nederlander. Hij laat iets uit zijn mond vallen, wat later tegen hem wordt gebruikt. Thuisgekomen vertelt hij aan Janna dat ze op moet “rotten”. Ze zegt nog wel dat er een man vijf keer heeft gebeld: die deed een aanbod (voor de aankoop van een truc). Will kijkt eens goed hoe het met zijn landgoed is gesteld: de tuin heeft hij verwaarloosd. Op zijn land heeft hij een eigen theatertje met een kelder laten bouwen: zo kan hij zijn goochelspullen opbergen en hoeft hij niet bang te zijn dat zijn geheimen ontdekt zullen worden. Hij heeft wel door dat er steeds een mysterieuze jogger in de buurt van zijn huis is. Wanneer hij die aanspreekt, blijkt dat het de ex-tuinman van zijn landgoed is, die het zo jammer vindt dat het terrein nu verwaarloosd wordt. Zou hij ooit de tuin weer mogen onderhouden? Freedom zal er over nadenken.
Weltink is bereid het lichaam van Mirianda te laten begraven zonder ruchtbaarheid aan de zaak te geven. Zo kan het geheim bewaard blijven, maar er staat een flinke hoeveelheid geld tegenover. Freedom bedenkt een truc om dat geld legaal over te maken naar Weltink. Hij zal hem zogenaamd betalen voor de aankoop van een truc. Daarmee gaan soms grote bedragen gepaard. Zo is er een Duitse illusionist (De Schim) die zijn grote truc van Las Vegas wil kopen. Intussen is er een tv-ploeg van Privé op bezoek gekomen: die confronteert hem met gegevens van de jongen uit het café en in de uitzending van de opnamen suggereren ze alsof alles doorgestoken kaart is en een stunt van Freedom om media-aandacht te krijgen.
De volgende dag ontvangt Will Freedom een pakketje over de post. Het is verzonden vanuit Cannes en het is een flyer van het optreden van hem en Paulette daar. Hij beseft dat Paulette in Cannes zit en rijdt er in één stuk naar toe. Hij ontmoet haar in een restaurant waar ze werkt. Hij is alleen geïnteresseerd in hoe ze het heeft geflikt om te verdwijnen en niet waarom. Dat verwijt Paulette hem. Hij is emotieloos: helemaal niet geïnteresseerd in mensen.
Er komt dan weer een flashback in de roman van een jaar geleden.
In deze samenvatting heb ik ervoor gekozen om de lijn van het verleden als één geheel te presenteren en daarna de lijn van het heden. Dat maakt het voor de lezer van de samenvatting wel heel wat eenvoudiger.
De lijn van het verleden
Wilfred Visser is dertien jaar oud, wanneer hij van zijn vader een zwarte dokterstas krijgt. Hij krijgt die omdat hij goochelaar wil worden. In de tas kan hij mooi zijn goochelspullen opbergen. Zijn oom Nolan wil hem heel graag helpen met de ontwikkeling tot goochelaar. Hij maakt zelf goocheltrucs en installaties die voor illusionisten van belang zijn. Hij heeft meer invloed op Wilfred dan zijn vader. Die is daar in het begin nog wel eens jaloers op. Zo krijgt hij van zijn oom een camera, waarmee hij zijn oefeningen kan vastleggen.
Wilfred moet van zijn oom namelijk erg hard oefenen om zijn vingervlugheid echt onder de knie te krijgen. Hij moet ook alle basisregels leren onthouden. Een daarvan is dat je nooit het geheim van een truc vertelt. Hij wordt een keer door zijn vader uitgenodigd om de fabriek (die maakt schuurpapier) te bezoeken en dan komt hij er pas achter dat zijn vader de directeur van de fabriek is. Die heeft het nooit nodig gevonden om dat te vertellen aan zijn zoon. Hij doet ook alsof dat heel gewoon is.
Oom Nolan begeleidt Wilfred ook naar het NK-goochelen, Zijn vader gaat/mag niet mee. Hij moet daarna (hij wordt natuurlijk kampioen) ook een assistente hebben en dan komt zijn moeder op de proppen. Hij wil dat eigenlijk liever niet, maar Nolan vindt het eigenlijk geen slecht idee. Er komt echter maar één sollicitatiebrief en die is van zijn moeder. Zo heeft zijn moeder in die zeventiger jaren ook een baantje. In de roman komt enkele keren naar voren hoe vrouwen in die tijd moeten worstelen om als ze getrouwd zijn een baan te krijgen.
Zijn moeder functioneert op het toneel prima. Van haar komt ook het idee om tijdens de voorstelling niet meer te praten en uit te leggen wat hij aan het doen is. Muziek is een betere begeleiding voor de act dan verklarende uitleg. Maar dan vindt Nolan dat Wilfred eigenlijk een theatershow moet hebben en dat er dan een ander soort assistente (jonger en aantrekkelijker) moet komen. Er meldt zich een tweeling aan: Paulette en Mirianda. Er wordt eerst in de roman meegedeeld dat alleen Paulette wordt aangenomen, maar dan onthult Wilfred later dat ze beide zussen in dienst hebben genomen. Op die manier ontstaan er namelijk meer mogelijkheden om verdwijntrucs te hanteren: ze lijken immers als twee druppels water op elkaar. Maar voor het bewaren van het grote geheim moet Mirianda van het “toneel” verdwijnen. Ze doen alsof ze naar Australië gaat en daar zal blijven, omdat ze een vriendje heeft ontmoet. In werkelijkheid meet ze zich een alter ego aan: ze verblijft nooit in hetzelfde hotel als de andere twee; haar ouders weten ook niet beter dan dat ze naar Australië is gegaan. Paulette bezoekt ook de ouders van Wilfred. Ze kan prima acteren, huilt en ze weet op die manier geld los te krijgen om de theatershow te financieren. Ze huren een grote loods waar ze alle voorbereidingen gaan treffen. Tijdens de repetities bedenkt Paulette een artiestennaam voor Wilfred: Will Freedom. Ook wil ze hem verleiden, maar Wilfred geeft geen sjoege. Er wordt nauwelijks iets verteld over zijn lichamelijke leven. Het lijkt er enerzijds op alsof hij homoseksuele trekken heeft, anderzijds alsof hij helemaal niet in seks geïnteresseerd is.
Nolan stelt nog wel een contract op voor de verdwijn-act met de tweeling: ze mogen het geheim nooit bekend maken etc. Op aanraden van Paulette wordt hij uiteindelijk op non-actief gezet. Nolan was het ook niet eens met de nieuwe koers van het duo/trio (meer muziek tijdens de voorstelling en de artiestennaam Freedom). Wanneer ze een uitnodiging voor een optreden in Las Vegas krijgen, ontstaan er verschillen in ideeën van het trio. Er komt onenigheid: Amerika vergt meer spektakel, vindt Paulette. Freedom denkt dat het wel op een gewone manier kan.
Bij toeval ontdekt Wilfred een supertruc die zijn oom Nolan aan het maken is. Hij prent de gegevens over een verdwijnkist goed in zijn hoofd en gaat die later namaken. Het wordt een enorm succes in Las Vegas. Ze doen een slotact met een optreden van Al Capone. Ze moeten zelfs hun opwachting maken in de show van David Letterman. Omdat dit heel belangrijk is voor hun carrière, moet hij een jubileumoptreden voor zijn eigen vaders fabriek afzeggen. Hij had beloofd voor zijn vader te komen optreden. Zo gewetenloos kan Will Freedom zijn.
Toch komt er na het succes ellende. De broer van de tweeling wordt ziek en hij wil nog één keer zijn zus in Australië spreken. Maar Will houdt hen aan het contract. Hij koopt wel een videocamera voor hen: zo kunnen ze een videoboodschap voor hem inspreken. Maar the show “must go on”. Wanneer bekend zou worden dat er een tweelingzus bestond, was het geheim van hun verdwijntrucs bekend geworden. Maar er komt opnieuw ellende, wanneer Wilrico sterft. De zussen willen de begrafenis bijwonen en dan zou het geheim ook ontdekt worden. Opnieuw bedenkt Will Freedom een plannetje. Hij laat de wisseltruc ook hier een rol spelen door een bloemistenbusje bij de begraafplaats te zetten en tijdens de begrafenis Pauline en Mirianda te laten wisselen. De vader van de tweeling komt daarna boos op Will Freedom af: hij maakt het verwijt dat Will zijn dochters van hem heeft afgenomen. Bij het graf ziet Will na de condoleance dat de beide zussen elkaar omhelzen. Het is voor het eerst dat ze samen weer in het openbaar verschijnen. Op dat moment denkt hij terug aan de begrafenis van zijn ouders. Door een noodlottig ongeval (een populier valt tijdens noodweer op hun auto) zijn ze samen om het leven gekomen. Hij erft van hen een vermogen. Tijdens de begrafenis had hij oom Nolan weer gezien. Die heeft begrepen dat Wilfred ooit de truc van hem heeft gestolen. Hij is er niet echt boos om, maar zijn opdrachtgever was dat wel.
De lijn van het verhaalheden
Will Freedom zit in Cannes (2006). Hij wil van zijn 50-jarige assistente Paulette af, maar durft dat niet tegen haar te vertellen. Ze zijn samen een maand in Cannes om bij te komen, maar zonder dat hij het vertelt, gaan ze weer terug naar Amsterdam. Ongeveer een jaar later zal hij de laatste theatervoorstelling van het seizoen doen in Leeuwarden. Hij zal haar aan het einde van de voorstelling ontslaan. Ze is 50 jaar en te oud geworden. Hij zal het per brief doen (de lafaard). Maar als ze de grote verdwijntruc aan het einde van de voorstelling doen, zit Paulette niet meer in de kooi: ze is nu echt verdwenen. De volmaakte verdwijning. Will Freedom valt daarmee eigenlijk door de mand. Hij is woedend, maar vooral vanwege het feit dat hij niet weet wat en hoe het is gebeurd. Na een paar uur zoeken, moet hij uit het theater weg. Een balletmeisje (Janna) wacht op hem en gaat met hem mee naar huis.
De volgende morgen kan Will het allemaal nog niet begrijpen. Hij wordt gebeld door de 75-jarige vader van Paulette en die is heel boos. Hij wil weten waar zijn dochter is, anders zal hij verhaal komen halen. Hij krijgt ook bezoek van de politie: ene rechercheur Weltink. De politie gelooft niet dat Will Freedom niet weet waar Paulette is. Tijdens het bezoek komt Janna in haar bh'tje opdraven. Dat werpt meteen een verdenking op Will. Die probeert nog steeds te achterhalen hoe Paulette heeft kunnen verdwijnen zonder dat hij iets gemerkt heeft. Janna assisteert hem bij het afpoeieren van journalisten. Er is namelijk veel media-aandacht. Later die dag belt Weltink om hem te vertellen dat er wel een lichaam is gevonden. Hij moet het komen identificeren. Bij het “lijk “aangekomen, zegt Will eerst dat het Paulette is, maar de inspecteur weet dat hij liegt. Het is het lichaam van Mirianda die zelfmoord heeft gepleegd door zich aan een boom te verhangen. Op dat moment wordt in de auto (verhaalheden) onthuld dat Will Freedom tweelingzussen in dienst had. Dat geheim moet sowieso bewaard blijven, anders is zijn toekomst als illusionist voorbij. Hij is bereid een prijs te betalen voor het te bewaren geheim. Weltink heeft er wel oren naar.
Will Freedom rijdt naar huis, maar bedenkt zich. Hij gaat naar een café waar een jongen hem herkent als bekende Nederlander. Hij laat iets uit zijn mond vallen, wat later tegen hem wordt gebruikt. Thuisgekomen vertelt hij aan Janna dat ze op moet “rotten”. Ze zegt nog wel dat er een man vijf keer heeft gebeld: die deed een aanbod (voor de aankoop van een truc). Will kijkt eens goed hoe het met zijn landgoed is gesteld: de tuin heeft hij verwaarloosd. Op zijn land heeft hij een eigen theatertje met een kelder laten bouwen: zo kan hij zijn goochelspullen opbergen en hoeft hij niet bang te zijn dat zijn geheimen ontdekt zullen worden. Hij heeft wel door dat er steeds een mysterieuze jogger in de buurt van zijn huis is. Wanneer hij die aanspreekt, blijkt dat het de ex-tuinman van zijn landgoed is, die het zo jammer vindt dat het terrein nu verwaarloosd wordt. Zou hij ooit de tuin weer mogen onderhouden? Freedom zal er over nadenken.
Weltink is bereid het lichaam van Mirianda te laten begraven zonder ruchtbaarheid aan de zaak te geven. Zo kan het geheim bewaard blijven, maar er staat een flinke hoeveelheid geld tegenover. Freedom bedenkt een truc om dat geld legaal over te maken naar Weltink. Hij zal hem zogenaamd betalen voor de aankoop van een truc. Daarmee gaan soms grote bedragen gepaard. Zo is er een Duitse illusionist (De Schim) die zijn grote truc van Las Vegas wil kopen. Intussen is er een tv-ploeg van Privé op bezoek gekomen: die confronteert hem met gegevens van de jongen uit het café en in de uitzending van de opnamen suggereren ze alsof alles doorgestoken kaart is en een stunt van Freedom om media-aandacht te krijgen.
De volgende dag ontvangt Will Freedom een pakketje over de post. Het is verzonden vanuit Cannes en het is een flyer van het optreden van hem en Paulette daar. Hij beseft dat Paulette in Cannes zit en rijdt er in één stuk naar toe. Hij ontmoet haar in een restaurant waar ze werkt. Hij is alleen geïnteresseerd in hoe ze het heeft geflikt om te verdwijnen en niet waarom. Dat verwijt Paulette hem. Hij is emotieloos: helemaal niet geïnteresseerd in mensen.
Er komt dan weer een flashback in de roman van een jaar geleden.
Paulette
en Mirianda waren er achter gekomen dat ze eigenlijk hun eigen leven moesten
gaan leiden. Ze hadden 25 jaar voor Will gewerkt en financieel waren ze er niet
veel wijzer van geworden. Ze hadden geen geld voor de toekomst kunnen opbouwen
en dat nemen ze Will kwalijk. Ze willen dat hij de truc van Vegas aan De Schim
verkoopt en hun het geld wil geven. Maar dan is het meteen het einde van hun
act. Will Freedom had dat toen geweigerd. Paulette had hem ook verweten dat hij
een emotieloos mens is en dat hij eens in de spiegel moest leren kijken
Hij rijdt terug naar Nederland: wordt niet lekker tijdens de reis en zet zijn auto aan de kant. Dan verandert hij van Will Freedom in Wilfred Vissers. Dat is ook de naam die hij steeds tegenover Weltink heeft gebruikt. Een maand later zit hij bij de notaris. Het contract wordt voorgelezen en de politieman krijgt een hoog bedrag overgemaakt, zogenaamd voor de verkoop van een truc. In werkelijkheid is dat om het lichaam van Mirianda te laten verdwijnen. Wilfred wil bij die begrafenis aanwezig zijn, maar Weltink weigert dat pertinent. Later wordt duidelijk waarom. Er zit in de envelop die hij krijgt namelijk een briefje en een video-opname. Wanneer hij die bekijkt, ziet hij dat er een wisselact is tussen Paulette en Mirianda. Ze is dus helemaal niet dood. Ook Janna heeft een rol in het spel gekregen. Het is dus allemaal doorgestoken kaart. Ook Weltink zit in het complot. Hij heeft een theaterbureau en is gespecialiseerd in typetjes. Hij is dus helemaal geen rechercheur. Ze hebben Freedom gewoon beetgenomen.
In het laatste hoofdstuk heeft Wilfred de ex-tuinman laten opdraven. De tuin wordt weer onderhouden en de man zal ook de vastzittende luiken voor de ramen proberen te openen. Dat is natuurlijk een symbolische opdracht. Al die tijd dat Will Freedom opgetreden heeft, is hij blind geweest voor menselijke emoties: zo heeft hij nooit liefde gekend, altijd voor zijn vak geleefd, maar eigenlijk was hij ziende blind. Nu zijn z’n ogen door Paulette geopend. De luiken die ervoor zaten, zijn geopend.
Ook zal hij zijn grote truc verlopen aan De Schim. Het hoge bedrag zal hij overmaken naar de tweeling. Ze hebben dan een bedrag waarmee ze hun toekomst veilig kunnen stellen. Will Freedom is werkelijk Wilfred Vissers geworden.
Hij rijdt terug naar Nederland: wordt niet lekker tijdens de reis en zet zijn auto aan de kant. Dan verandert hij van Will Freedom in Wilfred Vissers. Dat is ook de naam die hij steeds tegenover Weltink heeft gebruikt. Een maand later zit hij bij de notaris. Het contract wordt voorgelezen en de politieman krijgt een hoog bedrag overgemaakt, zogenaamd voor de verkoop van een truc. In werkelijkheid is dat om het lichaam van Mirianda te laten verdwijnen. Wilfred wil bij die begrafenis aanwezig zijn, maar Weltink weigert dat pertinent. Later wordt duidelijk waarom. Er zit in de envelop die hij krijgt namelijk een briefje en een video-opname. Wanneer hij die bekijkt, ziet hij dat er een wisselact is tussen Paulette en Mirianda. Ze is dus helemaal niet dood. Ook Janna heeft een rol in het spel gekregen. Het is dus allemaal doorgestoken kaart. Ook Weltink zit in het complot. Hij heeft een theaterbureau en is gespecialiseerd in typetjes. Hij is dus helemaal geen rechercheur. Ze hebben Freedom gewoon beetgenomen.
In het laatste hoofdstuk heeft Wilfred de ex-tuinman laten opdraven. De tuin wordt weer onderhouden en de man zal ook de vastzittende luiken voor de ramen proberen te openen. Dat is natuurlijk een symbolische opdracht. Al die tijd dat Will Freedom opgetreden heeft, is hij blind geweest voor menselijke emoties: zo heeft hij nooit liefde gekend, altijd voor zijn vak geleefd, maar eigenlijk was hij ziende blind. Nu zijn z’n ogen door Paulette geopend. De luiken die ervoor zaten, zijn geopend.
Ook zal hij zijn grote truc verlopen aan De Schim. Het hoge bedrag zal hij overmaken naar de tweeling. Ze hebben dan een bedrag waarmee ze hun toekomst veilig kunnen stellen. Will Freedom is werkelijk Wilfred Vissers geworden.
Hallo
meneer Christmas ik zou u graag wat vragen willen stellen over u en uw boek.
OK
Waarom
schrijft u?
Ik heb
het altijd al leuk gevonden om met taal bezig te zijn, vandaar ook dat ik
Nederlands leraar ben, en ik zat al tijden met een idee voor een boek in mijn
hoofd, dus ben ik maar eens begonnen met schrijven.
Hoe bent
u op het idee gekomen voor dit boek?
Ik zat
eigenlijk al maanden met het idee voor dit boek, daarom wilde ik hem ook graag
gaan maken.
Hoe past
dit boek bij uw andere werk?
Ik
vindt dat het er goed bij past, want de boeken die ik heb geschreven zijn ook
spannend en dit boek ook.