maandag 30 mei 2016

"Nathan Sid" van Adriaan van Dis

Nathan Sid

Adriaan van Sid

Ik vond het wel een leuk boek, omdat je weer eens terug kijkt naar hoe het leven als klein kind was. Tot nu toe vond ik het wel de minst spannende, omdat er in het leven van een klein kind niet heel veel spannends gebeurt.

Samenvatting:
Nathan Sid woont in een groot huis, in dit huis zitten nog 4 andere families, ze zijn allen afkomstig uit Indonesië. 
Er hangt een erg Indische sfeer, het ruikt naar Indisch eten en er hangen veel Indische dingen. Nathan drinkt veel karnemelk, omdat hij veel last heeft van pukkels en uitslag op zijn huid en karnemelk heeft als werking dat het bloedzuiverend werkt. Ook gaat hij vaak met zijn moeder naar een gebedsgenezer, maar Nathan wordt daar nerveus van en hij krijgt nog meer uitslag en pukkels. Het Indische eten thuis kan Nathan nooit verdragen, dus eet hij altijd iets anders. Zijn vader sloeg hem vaak, hij sloeg Nathan als er hem iets niet zinde. Als Nathan naar school gaat, kocht hij drop van het geld dat bedoeld was voor karnemelk. Zijn vader kreeg dit door, en verbood Nathan om nog in de snoepwinkel te komen. Nathan denkt ik word vegetariër, dit heeft weer een ruzie aan tafel tot gevolg. Nu gaat hij ook vaker naar mevrouw Tengbergen, zij is ook vegetarier. Nathan heeft ook vaak ruzie met zijn zussen, al die ruzies komen omdat Nathan in Nederland is geboren en niet zoals zijn zussen in Indonesië, dus hij heeft niet hetzelfde meegemaakt zoals de rest van de familie in Indonesië geleefd hebben, hij voelt zich een buitenstaander. 
Er zijn verkiezingen in aantocht, Nathans vader kon zich hier echt boos over maken, omdat de socialisten niet het KNIL-salaris willen uitbetalen van de oorlog in Indië. Oom Nathan is ook een socialist, Nathan voelt zich tot zijn oom aangetrokken, omdat hij een vrij en los gedrag heeft. Nathan wil graag blokfluit spelen, vader koopt een blokfluit voor Nathan, hij koopt het in ruil voor een ring, maar onder 1 voorwaarde elke dag oefenen. 
Nathans ouders zijn niet rijk, maar zijn vader wil er wel een goed en vrij deftig leven op na houden, terwijl ze arm zijn. Nathan stelt zichzelf vragen naar aanleiding van een boek. Hij vraagt zichzelf af of hij een wees is? En of dit wel zijn eigen ouders zijn? Op een dag sterft Nathans vader, vanwege zijn slechte en zwakke hart. Nathan mocht niet naar de begrafenis dat vond zijn moeder te eng. Zijn moeder vertelt nu, dat zijn vader vroeger veel is geslagen en weinig liefde van zijn ouders kreeg. Dit maakt indruk op Nathan. Hij moet er nu zelf voor zorgen om zijn slechte eigenschappen de baas te worden, want hij wil niet zo zijn als zijn vader. Hij vraagt zich zelf af: hoe moet ik dit doen? (bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/43323)


Opdracht Collage.
Ik heb er een Indische jongen in gedaan, omdat het natuurlijk over een Indisch jongentje gaat. Het jongentje doet veel klusjes en verdient daardoor kwartjes. Vandaar dat ik er ook een kwartje in heb gedaan. In het midden zie je Indisch eten, omdat het daar veel over gaat. Links zie je een foto van een jappenkamp in India, omdat de vader van Nathan Sid in het leger heeft gezeten en zijn hele familie heeft in zo’n jappenkamp gezeten. Nathan word in het boek vegetariër, omdat hij het zielig vind voor de dieren, vandaar dat ik er een vegetarisch logo in heb gedaan. Omdat hij nog een kind is heb ik er ook een kinder kleurplaat in gedaan en dat symboliseert het speelse van het kind. Aan het einde van de film gaan Nathan Sid en zijn vader, meneer Sid, op de motor (daarom het plaatje van de motor) naar Den Haag (vandaar het plaatje van Den Haag) om naar Nathan zijn oom te gaan. Terwijl ze naar Den Haag gaan rijden ze een vrouw aan. Een paar dagen later gaat Nathan zijn vader dood, omdat hij na de oorlog last heeft van zijn hart. Nathan zijn vader kreeg de griep en dat beklemde zijn hart. Hij snakte naar adem in huis en werd naar Alkmaar gebracht, even later was hij dus dood. Ik heb er dus een hart in gedaan, omdat zijn vader daar last van had en ik heb magere Hein erin gedaan, omdat zijn vader dood gaat.

Marco Swarts


Geen opmerkingen:

Een reactie posten